جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عملیات حرارتی اکستروژن و تکمیل فرایند تولید

عملیات حرارتی اکستروژن و تکمیل فرایند تولید

فهرست مطالب

پس از تکمیل عملیات حرارتی اکستروژن پروفیل ها را می توان برای افزایش خواص آنها عملیات حرارتی کرد. سپس، پس از عملیات حرارتی، آنها می توانند سطوح مختلف را برای بهبود ظاهر و محافظت در برابر خوردگی دریافت کنند. آنها همچنین می توانند در آخر تحت عملیات ساخت قرار گیرند تا به ابعاد نهایی خود برسند.

عملیات حرارتی اکستروژن و بهبود خواص مکانیکی

آلیاژهای سری 2000، 6000 و 7000 را می توان برای افزایش استحکام کششی و تنش تسلیم نهایی، عملیات حرارتی کرد. برای دستیابی به این پیشرفت‌ها، پروفیل‌ها در کوره‌هایی قرار می‌گیرند که در آن فرآیند پیری آن‌ها تسریع می‌شود و به دمای T5 یا T6 می‌رسند.

خواص آنها چگونه تغییر می کند؟ به عنوان مثال، آلومینیوم 6061 تصفیه نشده (T4) دارای استحکام کششی 241 مگاپاسکال (35000 psi) است. آلومینیوم 6061 (T6) عملیات حرارتی شده دارای مقاومت کششی 310 مگاپاسکال (45000 psi) است.

برای مشتری مهم است که نیازهای قدرت پروژه خود را درک کند تا از انتخاب درست آلیاژ و مزاج اطمینان حاصل کند. پس از عملیات حرارتی، پروفیل ها نیز می توانند تکمیل شوند.

تکمیل سطح: افزایش ظاهر و محافظت در برابر خوردگی

تکمیل سطح: افزایش ظاهر و محافظت در برابر خوردگی

بر روی پروفیل های آلومینیومی می توانند چندین عملیات تکمیلی مختلف را انجام دهند. دو دلیل اصلی برای در نظر گرفتن این موارد این است که می توانند ظاهر آلومینیوم را بهبود بخشند و همچنین می توانند خواص خوردگی آن را افزایش دهند. اما مزایای دیگری نیز وجود دارد.

به عنوان مثال، فرآیند آنودایز کردن لایه اکسیدی فلز را ضخیم می‌کند، مقاومت در برابر خوردگی آن را بهبود می‌بخشد و همچنین فلز را در برابر سایش مقاوم‌تر می‌کند، انتشار سطح را بهبود می‌بخشد و سطح متخلخلی را فراهم می‌کند که بتواند رنگ‌های رنگی مختلف را بپذیرد.

سایر فرآیندهای تکمیلی مانند رنگ آمیزی، پوشش پودری، سندبلاست و تصعید (برای ایجاد نمای چوب) نیز می توانند انجام شوند. علاوه بر این موارد، گزینه های ساخت بسیاری برای اکستروژن وجود دارد.

عملیات ساخت: دستیابی به ابعاد نهایی

عملیات ساخت: دستیابی به ابعاد نهایی

گزینه های ساخت به شما این امکان را می دهد که به ابعاد نهایی مورد نظر در اکستروژن های خود برسید. پروفیل ها را می توان سوراخ کرد، سوراخ کرد، ماشین کاری کرد، برش داد و غیره را مطابق با مشخصات شما دانست.

به عنوان مثال، پره‌های هیت سینک‌های آلومینیومی اکسترود شده را می‌توان برای ایجاد یک طرح پین ماشینکاری متقاطع انجام داد، یا سوراخ‌های پیچ را می‌توان در یک قطعه ساختاری سوراخ کرد.

صرف نظر از نیازهای شما، طیف گسترده ای از عملیات وجود دارد که می توان بر روی پروفیل های آلومینیومی انجام داد تا متناسب با پروژه شما ایجاد شود.

خلاصه

اکستروژن آلومینیوم یک فرآیند تولید مهم است. اکستروژن آلومینیوم فرآیندی برای ایجاد قطعات با پروفیل های مقطعی خاص با فشار دادن مواد آلیاژی گرم شده از طریق قالب است.

اشکال ایجاد شده می توانند جامد، توخالی و نیمه توخالی باشند و در کل می توانند ساده یا پیچیده باشند. فرآیند اکستروژن فرآیند جالبی است که منجر به تولید پروفیل‌های 8 تا 24 فوتی می‌شود که می‌توان آن‌ها را عملیات حرارتی، تکمیل و مطابق با مشخصات مشتری ساخت.

اگر می‌خواهید درباره نحوه بهینه‌سازی طراحی قطعه برای فرآیند اکستروژن بیشتر بدانید، می توانید با کلیک بر اینجا با همکاران ما در مجموعه تتا آلومینیوم ایران در ارتباط باشید.

 

 

منبع

www.gabrian.co

 

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *